2017-04-26 | HR

Trendspaning från Mötesplats HR – Del 1

Lästid: 6 minuter
  • Blogg
  • |
  • Trendspaning från Mötesplats HR – Del 1

Barium har besökt Mötesplats HR, tidigare omnämnt Personalvetardagarna i Stockholm för att fylla på med insikter och framtidsspaning ifrån bland annat Volvo Group, Vasakronan och Björn Borg. Att förändringledning står högt på agendan kommer nog knappast som en slump, men det var framförallt många andra fräscha inspel om framtidens HR-ledare som fick mig att lyfta på blicken. Här bjuder jag på några jordgubbar ifrån dagen, mycket nöje.

PRAKTIKFALL: Utmaningar för en global HR-funktion i en värld av ständiga förändringar

Kerstin Renard, Global HR-chef, Volvo AB

 motesplats-hr-volvo-kerstin-326198-edited.jpg

Kerstin klev upp på scenen med en otrolig energi, och som tidigare Volvoanställd så blev jag positivt överraskad över den nya roll som HR har iklätt sig. Den gamla personalavdelningen känns långt borta. Kerstin berättade om den pågående förändringsvågen, som för tillfället har en touch av decentralisering. Omvärlden kräver snabbhet, flexibilitet och ökad transparens. Med stora hierarkiska strukturer med för många chefsled så blir informationsförmedlingen för långsam. Vad händer exempelvis om en mellanchef misstolkar eller förhalar informationen som kommer uppifrån? Chefer ska inte bara var en informationskälla längre, de ska lägga sin energi på sitt ledarskap och sitt team.

Volvo har jobbat intensivt med att digitalisera sina produkter, men har glömt bort att digitalisera sina anställda. Kerstin tog ett exempel gällande tröga interna beställningsprocesser, där en beställning av blommor kan ta 2 timmar på grund av knöliga system och utdragna beslutsprocesser. Hemma i soffan, med iPaden i knät så tar samma beställning endast 2 minuter. Här borde Volvo spana in IKEA som löst problematiken med Barium.

Ytterligare ett exempel på förändringar som påverkar HR, är kompetensutveckling, medarbetarundersökningar och utvecklingssamtal. Majoriteten av bolag har utvecklingssamtal och medarbetarundersökningar årsvis, med ett stort frågebatteri. Samtidigt på det privata planet, så får personer omedelbar feedback genom ”likes” på Facebook, Instagram och Twitter. Snabb feedback, och en temperaturmätare på vad som uppskattas och vad som är mindre bra. Samma form av mätsticka efterfrågades av Kerstin, ett fåtal snabba frågor för att se att organisationen mår bra och rör sig åt rätt håll.

Den här typen av utmaningar har lett till ett antal strategiska initiativ, och Kerstin presenterade därför ett antal principer som ska börja införas i koncernen. ”Designed around me” var ett återkommande begrepp som tar utgångspunkt i medarbetaren och att system och verktyg ska vara anpassade för denne. Tänk vad bra om IT-systemen vore lika roliga att använda som Pokémon Go.

Underbart att HR tar på sig ledartröjan, och att IT och Kommunikationsavdelningen ber om att få haka på.

Performance management i praktiken

Lena Nordin, Global HR Director Björn Borg

 motesplats-hr-bjorn-borg-lena-nordin.jpg

Nästa gästtalare på scenen var Lena Nordin, som kom in med en enorm energi. Med en bakgrund från SATS, Adidas och Peak Performance så låg träning och prestation henne varmt om hjärtat.

Vi fick en snabb inblick i den pågående förändringsresan, och om deras obligatoriska träning på arbetstid samt lite bakgrund kring deras ursprung och personen och profilen Björn Borg.

Huvudtemat för Lenas presentation handlade om performance management och hur Björn Borg jobbar aktivt med målstyrning ner på individnivå. Här blir HR-chefens roll för affären otroligt tydlig, och det var också den nya Vd:n som hade tillsatt Lena för att vara med och genomföra den förändringsresa som krävs för att nå deras affärsmässiga mål.

I samband med förändringsresan så kom klassiska frågor och inspel upp, såsom att det är viktigt att veta vart vi är, för att veta vart vi ska. Kloka citat och andemeningar, men om jag förstod Lena rätt så menade hon att vi skulle ”strunta” i att kolla vart vi är, och istället se vart vi vill vara. Om vi fokuserar för mycket på vart vi är och våra brister så riskerar vi att sänka ribban och göra oss själva en otjänst.

Lena presenterade deras verktyg för prestationsmätning, omnämnt som PET. I det digitala verktyget sattes mål upp som sedan kunde följas upp kontinuerligt.

Det som Björn Borg gjorde annorlunda var tillägget kring privata mål. Det kunde handla om att individen skulle klara av ett Marathon, ta körkort, eller börja ta sånglektioner och lägga om kosten. För om individen mår bra fysiskt och psykiskt, så kommer denne att prestera bättre på jobbet. Ganska självklart egentligen, men väldigt insiktsfullt att faktiskt engagera sig i detta på riktigt.

Avslutningsvis presenterades diverse grafer och mål som visade på en positiv förändring mot deras nyckeltal.

 

Summering

Första dagen av Mötesplats HR bjöd på riktigt bra talare, och jag som jobbar inom IT blev otroligt positivt överraskad över den framträdande rollen som HR-chefer tar gällande digitalisering, förändringsledning och måluppfyllande av affären.

I nästa inlägg presenterar jag trendspaningar och uppsnappade lärdomar ifrån Vasakronan, Aditro och Pulsen.

Nyfiken på smarta HR-lösningar som är skapade för ökad transparens, snabbrörlighet och användbarhet? Boka in ett möte med oss idag eller kika in våra HR-lösningar.

 

Boka din demo