2017-02-07 | IT

Skräddarsydd IT till priset av färdiga produkter från hyllan

Lästid: 6 minuter
  • Blogg
  • |
  • Skräddarsydd IT till priset av färdiga produkter från hyllan

skraddarsydd_kostym-670374-edited.jpg

Det sägs att få saker mäter sig med känslan av en skräddarsydd kostym, att få ett klädesplagg formad precis efter sin kropp och önskemål är en lyx som är få förunnande. Många blir istället hänvisade till färdigsydda alternativ från lagerhyllan. Tillverkarna tvingas massproducera och skapa ett antal olika storlekar för att täcka in majoriteten av kundernas behov. - Ändå är det förvånansvärt många som måste gå till skräddaren och lägga upp byxorna för att de är för långa. Med den här liknelsen vill jag säga att IT ofta går att jämföra med ovanstående tankemönster, men det finns en stor skillnad och det är just möjligheten att skapa skräddarsydda applikationer som inte behöver vara dyrare än att anpassa en standardlösning.

Behovet av bra passform

Personligen vurmar jag mycket för 80/20 tänk, att 20% av orsakerna ger 80% av resultatet. Att standardsystem (och även färdigsydda kostymer) står för en majoritet av marknaden är ett kvitto på det. Trots detta så sker en hel del egenutveckling och kundanpassning. Jag skulle vilja hävda att både egenutveckling och kundanpassning är resultat av verksamhetens strävan att digitalisera, automatisera och systematisera sina affärsprocesser i en allt högre grad. Bland de många kundmöten som passerats genom åren så har jag ständigt fått nya belägg som visar att även de små sista procenten till perfektion leder till stora effekter.

Ett exempel kommer ifrån en stor betalningstjänstleverantör, som stolt berättade att 99.5% av alla transaktioner sker helt automatiskt. Men för de resterande 0.5% så krävdes manuell hantering - och i deras fall så handlade det om 2-300 personer på kundtjänst och back-office! Snacka om att varje tiondels-procent skulle kunna leda till omfattande besparingar.

Ett annat exempel kommer ifrån detaljhandeln, där majoriteten av de stora order- och beställningsflödena hanterades i stora transaktionstunga system. Automation, skalbarhet och driftsäkerhet var viktiga ledord. Samtidigt var det inte dessa huvudflöden som stod för bolagets unika erbjudande eller diversitet - utan de kommer ifrån mindre manuella flöden som gick vid sidan av. Återigen så var det de fåtal procent som hanterades vid sidan om  som stod för den största insatsen i form av personlig handpåläggning och verktyg såsom mejl, telefon och Excel.

 

Skräddarsydd IT utan merjobb

Om vi kan enas om att de sista procenten spelar roll för helhetsresultatet så vill jag göra ytterligare en liknelse mot en annan industri - fordonsindustrin. Ni har säkert sett mängder med citat ifrån Henry Ford - den massproducerade bilens skapare. I nedanstående citat så pekar Henry på att kunderna kunde få bilen i vilken färg de vill, så länge den är svart. 

 

henry_ford-citat

 

Idag så ser inte bilindustrin likadan ut, förutom om vi tittar på lågprissegmentet. Idag så är det kundorderstyrd tillverkning som gäller, och tack vare investeringar i tillverkningsprocessen så är det möjligt för kunder att skräddarsy sin bil - utan att det behöver kosta något extra.  Tack vare dagens robotar, teknik, processer och IT-system så är det möjligt att bygga bilen med just dina önskemål vad gäller inredning, fälgar, färg, motorval, stereo osv. 

Men detta har såklart krävt ett antal förmågor och tekniska kapabiliteter för att möjliggöra. Dels så har industrin varit duktiga på att processorientera sig, man har valt att jobba otroligt mycket med logistik, och tillverkningen har automatiserats inom flera områden där repetitiva arbetsuppgifter återfinns.  Man har alltså skaffat sig förutsättningarna för att kunna leverera skräddarsytt utan en större prislapp.

Plattformar och förutsättningar för att leverera skräddarsydd IT

Om vi lyssnar på Christian Lundsson från Gartner Consulting så säger han bland annat att IT måste ta tillbaka taktpinnen kring digitalisering - för att inte decimeras. Det bästa sättet att göra det handlar om att skaffa sig tillgång till IT-plattformarna, kompetens och att börja experimentera. Våga göra fel helt enkelt.

Om vi delar upp det på en strategisk nivå så så skulle jag vilja peka på behovet av att göra som exempelvis Stockholms stad och skaffa en bimodal och verksamhetsnära approach till utveckling av digitala tjänster.

  • Att från strategisk nivå säga att det är okej att testa och experimentera
  • Att se på digital utveckling från två perspektiv - Sprinter vs Maratonlöparen
  • Att det krävs olika kompetenser, system och rutiner

När vi går vidare till en taktisk/operativ nivå så handlar det om att skaffa sig de tekniska plattformarna som möjliggör detta arbetet. Jag har personligen svårt att se någon skulle vilja experimentera inne i sitt affärssystem - det är byggt för stabilitet. Dessutom dyrt och resurskrävande att konfigurera. 

Exempel på plattformar som ni kan kika på för att skapa "sprinter-lösningar":

  • No/Low-code application platforms
  • Force.com (SalesForce plattform)
  • BPM-plattformar 
  • OpenSource-plattformar samt nyttja GitHub för att dra nytta av andras framgångar och misstag med färdig kod.

Har ni strategin på plats, och behöver en plattform som stödjer "sprintern" i er bimodala strategi? Boka en demo hos oss så kan vi ge tips för en riktig kickstart. Barium Live är en kombination av en BPM-plattform och en no-code application som gör det möjligt att skapa applikationer utifrån era verksamhetsprocesser.

Boka din demo