2021-09-02 | Automatisering

InRule Technologies förvärvar Barium

Lästid: 4 minuter
  • Blogg
  • |
  • InRule Technologies förvärvar Barium

Förvärvet har uppmärksammats på flera håll - först ut med nyheten var Breakit som genom en intervju fick ta del av Bariums CEO, Mattias Arnelund, tankar kring affären. Läs hela intervjun nedan. Tillväxten inom SaaS-bolagen har fullkomligt exploderat under de senaste åren – vilket innebär att flera företag blivit heta villebråd för såväl investerare som större företagsjättar. 

Göteborgsbolaget Barium är en av de spelare som utmanar på marknaden, och under förra året omsatte bolaget runt 60 miljoner kronor med en vinst på 3 miljoner kronor. 

Barium är dock inget nykläckt bolag utan grundades i själva verket redan 1995. Den affärsmodell som startade med automatiserad dokumenthantering har idag utvecklats till en SaaS-tjänst som automatiserar och digitaliserar företags arbetsprocesser och flöden.  De gör helt enkelt manuella processer mer digitala vilket gör det lättare att överblicka, följa upp och förbättra användandet av resurser inom företagen. 

Sedan 20 år tillbaka ägs Barium till 100 procent av finansfamiljen Ehrnrooth, även kallade ”Finlands Wallenberg”. Mikael Johnsson, som grundat riskkapitalbolaget Oxx, sitter i sin tur som styrelseordförande i Barium. 

Slukas av amerikansk spelare

 Nu blev det precis klart att Barium slukas i en ny storaffär och blir en del av amerikanska bolaget Inrule Technology, vars affärsmodell går ut på att automatisera beslut. 

Barium vd Mattias Arnelund berättar att Inrule Technology varit på jakt efter en partner för att komplettera sitt erbjudande – och det är inte bara dem som knackat på dörren. 

”Under det sista året har vi blivit mer och mer uppvaktade av finansiella intressenter då det här är ett område som växer snabbt globalt”, säger Mattias Arnelund. 

Vid transaktioner i liknande bolag och i handeln i noterade SaaS-bolag brukar värderingen ligga mellan 5 och 10 gånger årliga återkommande intäkter (ARR). Det indikerar en prislapp på uppemot en halv miljard kronor då Bariums i fjol hade en ARR på 52 miljoner kronor under förra året. Vd:n Mattias Arnelund vill dock inte kommentera köpesumman. 

”Vi växte vår ARR med 28 procent under 2020 och fortsätter att växa med 15 procent under första halvåret 2021, i linje med vår plan”, säger Mattias Arnelund.  

“Tar bort informationskaoset” 

Mattias Arnelund berättar att många företag brottas med stora system där det ofta uppstår gap och informationskaos. Något fler av oss säkert kan känna igen oss i, inte minst under pandemin som ställt ökade krav på kommunikation och struktur. 

”Vår plattform visualiserar arbetsprocesser från start och hela vägen över alla avdelningar med hjälp av skräddarsydda affärsapplikationer som samverkar med befintlig infrastruktur. Vi tar bort informationskaoset och skapar tydlighet och transparens”, säger Mattias Arnelund.

Barium arbetar med en rad olika processer, vilket kan vara allt från att hjälpa ett bolag med att effektivisera leveranser och utveckling till så kallad onboarding av nyanställda. I det senare scenariot ritar Bariums plattform upp vad som behöver göras, exempelvis beställa utrustning och koppla på IT, och presenterar arbetsuppgifter för dem som ska utföra dem. Ansvarig chef kan sedan följa processen på håll för att se till att den fullföljs. 

”Vi gör oss bäst i stora organisationer som har många olika system. Vi fyller de gap som kan uppstå mellan människor, avdelningar och system och effektiviserar våra kunders arbetssätt”.

Bolagens produkterbjudanden kommer att integreras med varandra medan Barium fortsätter att drivas som ett eget bolag med samma ledning och personal. Det här innebär att Barium får tillgång till en helt ny kundbas, bland annat på den amerikanska marknaden. 

”Det blir positivt för tillväxten, men hur fort det går är upp till oss”, säger Mattias Arnelund.

Läs artikeln på breakit.se

 

Läs pressmeddelandet