2019-09-27 | Digital transformering

Fyra böcker och en film om digital transformation

Lästid: 6 minuter
 • Blogg
 • |
 • Fyra böcker och en film om digital transformation

Digital transformation är ett brett ämne. Du som är förändringsledare inspireras förmodligen av både såväl framgångssagor som mindre lyckade projekt. Det finns även en hel del litterära verk inom ämnet - till och med ett ambitiöst filmprojekt.

Vad är digital transformation och enligt vem? Enligt definitionen av transformation så är det en förvandling. Mer konkret så skulle man kunna påstå att en transformation består av en uppsjö förändringar i sekvens. Därför dyker rollen “förändringsledare” upp allt mer frekvent på senare år. Sällan är det en renodlad yrkestitel som enbart arbetar med sagd förändring. Det är snarare en kulturell del av det vardagliga arbetet och en beskrivning som man identifierar sig med i olika projekt. 

Förändringsledning är en stor del av digital transformation. Även om den digitala transformationen kommer innebära att maskiner och robotar ska göra en del av jobbet, så krävs det människor för att ta sig dit - och i de flesta fall för att övervaka och optimera.

DEN DIGITALA TRANSFORMATIONEN (FILMEN)

Manuel Stadgars - ringer det någon klocka? Manuel är en multifacetterad expert inom det digitala spektrat. Med sina 20 års erfarenhet från teknikdrivna start-ups har han producerat flera erkända och prisbelönta dokumentärer och böcker. 

Ett av hans senaste verk är en dokumentär om den digitala transformationen - med ett lika holistiskt angrepp som ämnets storlek. “Digital transformation - Visions of nations, companies & people” bjuder på över 30 djupintervjuer med representanter från hela kedjan - länderna, företagen och människorna. 

Manuels respondenter ger sin bild av den digitala transformationen - tillsammans en teori om vart vi är på väg. 

Du hittar alla intervjuer via projektets egna webbplats, men nedan får du ett smakprov av Bryan Jacob, Start-up mentor och expert på öppen data.

 

1. DIGITAL TRANSFORMATION - STRATEGIER FÖR AFFÄRSUTVECKLING

Vi börjar med en svensk författarinsats. Patrik Widlund har lång erfarenhet som bland annat CFO och rådgivare. Under 2018 kom han ut med boken “Digital transformation - Strategier för affärsutveckling” som senare blev belönad som “Årets chefsbok” av magasinet “Chef”. 

Patrik Widlunds bok riktar sig mot chefer och/eller ledare i de traditionella branscherna. I boken beskriver han hur utmaningen som stavas “digital konkurrens” adresseras. Som läsare erbjuds du tips och verktyg för hur du, inte bara med teknik, lyckas med din transformering. 

Du hittar boken här

2. DIGITAL TRANSFORMATION PLAYBOOK - RETHINK YOUR BUSINESS FOR THE DIGITAL AGE

David L. Rogers har ett blytungt CV när det kommer till digitala strategier. Utöver 10 års forskning och lärare på Columbia University, så har hans strategier implementeras i organisationer som Google, GE, Toyota och VISA. 

I boken “Rethink your business for a digital age” får du reda på varför digital transformation INTE handlar om att uppdatera dina system, eller uppgradera det strategiska tänket. Istället behöver traditionella företag överväga, och i vissa fall omkullkasta, sina antaganden och förhållning till följande strategiområden: 

 • Kunder
 • Konkurrens
 • Data
 • Innovation
 • Värden

Vill du ha en snabbspolning eller för all del en förhandstitt på David L. Rogers bok, så kan du kolla hans egna presentation av boken nedan.

Du hittar boken här 

3. BUILDING THE AGILE BUSINESS THROUGH DIGITAL TRANSFORMATION

För dig som vill gå på djupet och få mer handfasta tips på förändringsledning inom digital transformation så är boken “Building the agile business through digital transformation” ett lysande bokval. 

Författaren Neil Perkin är kanske inte ett lika globalt erkänt namn som exempelvis David L. Rogers, men platsar mer än väl in på denna lista av läsvärda böcker. Neil Perkin är grundaren till “Only dead fish” (som vi får anta syftar på sägen “only dead fish follow the stream”) som är både en blogg och konsultverksamhet. 

Den här boken skiljer sig något mot sina branschkollegor på den här listan och är långt mer “hands-on” och ett eget intressant angreppssätt för att lyckas med sin digitala transformation. 

Även här går det få en förhandstitt, när Neil Perkin själv summerar boken 

Du hittar boken här 

4. DIGITAL TRANSFORMATION - BUILD YOUR ORGANIZATIONS FUTURE FOR THE INNOVATION AGE

Det sista boktipset för den här gången är knappast någon lättviktare. Den skulle kunna kallas för “Det lilla uppslagsverket för digital transformation”. Lindsay Herbet’s bok beskrivs som “en bok för hela resan” och besvarar frågor vi alltid kommer tillbaka till: 

 • Vart börjar vi?
 • Hur får jag rätt förutsättningar? 
 • Hur ska arbetet implementeras?
 • Vad ska jag mäta? 

Vem är då Lindsay Herbet? Enligt henne själv är hon en innovationsledare (och numera obehindrat också en författare). Av andra beskrivs hon som en högt aktad talare och en sylvass förändringsledare. 

Boken baseras en hel del på hennes egna erfarenheter från IBM och det misslyckande som föranledde boken. 

Som bonustips tycker jag du borde titta in hennes Youtube-kanal, där hon vecka för vecka besvarar några av de tunga frågeställningar som besvaras mer djupgående i boken.

Du hittar boken här