2020-03-25 | RPA

Begränsningarna med RPA som du måste ha koll på

Lästid: 5 minuter
 • Blogg
 • |
 • Begränsningarna med RPA som du måste ha koll på

Att Robotic Process Automation (RPA) eller robotisering är här för att stanna råder det inget tvivel om. Däremot är det få som känner till dess begränsningar. Så även fast möjligheterna är enorma finns det vissa begränsningar med RPA i dagsläget och det är alltså dessa som vi kommer ta upp i det här blogginlägget. 

Innan vi går in mer på de områden där RPA är begränsat, borde vi kanske kika mer på RPA som begrepp och vad den innefattar. Bland en myrstack av automatiseringslösningar så är robotisering en av de mest vedertagna lösningarna och det kan förklaras med tre anledningar: 

 • Det är en förhållandevis billig lösning
 • Det är en teknik som de flesta känner igen (Läs mer om screen scraping
 • Det förenklar vardagen genom att automatisera de mest monotona uppgifterna. Lågt hängande frukter

Vad är då RPA? 

RPA är en mjukvarurobot som kan utföra uppgifter på din dator baserat på en regeluppsättning eller så kallade “triggers”. Här är några exempel på vad du använda RPA till: 

 • Klippa och klistra information från ett system till ett annat
 • Öppna och logga in i system
 • Hämta information från andra system eller webbtjänster
 • Fylla i formulär
 • Flytta filer och mappar
 • Beräkningar

Vad kan du INTE göra med RPA? 

I en artikel i Forbes beskrivs RPA målande som en övertro på tekniken som sådan. RPA kommer inte hjälpa dig att robotisera hela komplexa processer och rekommenderas inte för processer som uppdateras och förfinas frekvent. Anledningen till detta är att du kommer behöva underhålla roboten till en grad som inte är affärsmässigt försvarbart. 

RPA kan inte ta beslut åt dig

En mjukvarurobot är aldrig smartare än instruktionerna den får. Säger du att den ska returnera en order i ordersystemet, är precis det som den kommer göra. Men tänk om returen var en reklamation? Och i det här fallet är ordet “tänk” av allra största vikt - det är just där en robot inte kan göra den avvägningen som en människa kan. RPA kan och kommer inte ta beslut baserat på mönster eller andra parametrar utöver de regler du själv sätter. För de besluten krävs AI som i sådant fall kan sköta “tänkandet” åt roboten. 

Går det att kombinera AI och RPA? Absolut, det finns gott om spännande exempel på detta, även om det fortfarande är i sin linda.  

Skillnaden mellan RPA och AI beskrivs väldigt bra i illustrationen nedan (och även i denna artikel som är källa

Skillnader RPA och AI

RPA kan inte utföra något analogt

Det säger sig kanske självt, men det kan för många vara en oväntad överraskning. För att RPA ska fungera överhuvudtaget behöver processen eller momenten vara digitala. Så innefattar processen exempelvis pappershantering så behöver du digitalisera dessa momentet, innan du implementerar en robot. 

RPA kan inte ersätta en människa (helt och hållet) 

RPA, när det används korrekt, är ett fantastisk sätt att frigöra resurser på. Den tar hand om det repetitiva arbetet och gör rätt varje gång - till skillnad från en människa. 

Men du kommer inte kunna ersätta en person med en robot. Dina processer är mer komplexa än så och de innefattar allt som oftast beslutspunkter som behöver mänsklig hjärnkapacitet. Vilket till stor grad är syftet med RPA - att avlasta din personal för att jobba med värdeskapande arbetsuppgifter.

En robot behöver digitala kompanjoner för att verkligen lyckas 

För dig som överväger RPA som ett sätt att avlasta er personal så kommer ni med stor sannolikhet hitta flera lågt hängande frukter. Dessa ska såklart ställas mot den investeringskostnad som krävs för att implementera en eller flera robotar - men allt som oftast så kommer den kalkylen lysa grönt. 

Om målet är att automatisera era affärskritiska processer gör sig robotar bäst i sällskap av närbesläktade tekniker såsom till exempel DPA (Digital Process Automation) och AI (Artificiell intelligens). Det finns (såklart) ett begrepp för det också - Intelligent Automation. 

DPA fungerar helt annorlunda än robotiserade uppgifter. Med hjälp av DPA kan du förflytta arbetsuppgifter framåt utifrån en serie av olika steg. Dessa steg kan i sin tur beröra både människor och/eller robotar och är det i särklass bästa sättet att automatisera arbetssätt som kräver reflektion, bedömning och beslut.