2019-01-29 | BPM, Digital transformering

3 tips för att införa RPA framgångsrikt

Lästid: 3 minuter
  • Blogg
  • |
  • 3 tips för att införa RPA framgångsrikt

Robotic Process Automation har blivit en otroligt populär teknik som är tänkt att automatisera manuella och repetitiva arbetsuppgifter hos både privat och offentlig sektor. Är du redo att börja implementera mjukvarurobotar i din verksamhet? Se då till att läsa den här artikeln först, för enligt Ernst & Young riskerar nämligen 30 – 50 % av alla implementationsprojekt att misslyckas.

 

Anledningen till att så många projekt misslyckas har flera svar, och i rapporten från EY kan orsakerna delas upp i utmaningar som rör verksamheten, och i hur projektet har skötts. Om vi sammanfattar kort kan vi säga att det rör sig om ett ganska komplext arbete, eftersom att små fel snabbt leder till stora fel på grund av automation. Analyshuset Gartner uppskattar att det kommer spenderas 680 miljoner dollar på RPA under 2018, och med sådana enorma belopp känns det viktigt att hitta nycklarna som leder till framgångsrika projekt.

 

Här kommer några RPA-tips:

1. Standardisera processer

För att underlätta införande av mjukvarubotar är det viktigt att standardisera och förenkla den eller de affärsprocesser som skall automatiseras. En komplex process leder till en komplex konfigurering av roboten. Det i sin tur leder till mer omfattande projekt och större risk för felaktigheter. Robotar kräver tydliga regler att förhålla sig till, och det kräver också en väldig hög kvalitet på den data som skall inhämtas. Som Deloitte skriver i sin rapport - det måste vara fokus på processen.

2. Engagera och involvera IT-avdelningen tidigt

Ni kommer behöva hjälp och support från IT-avdelningen, antingen för att ordna med accesser och behörigheter - men säkert också för att de sitter på värdefull kunskap om både informationsmodeller, regelmotorer, integrations-APIer och en handfull människor som gillar att ta till sin ny teknik. Se till att säkra upp resurser hos IT redan från början.

3. Förändringsledning för digitala processer

Som alltid med digitalisering, kommer transformeringen av arbetssätt vara nödvändigt för att få ut de önskade effekterna. Se till att redan från början göra en plan för hur det nya arbetssättet kommer påverka personalen och deras vardag. Vad händer med de personer vars arbetsuppgifter blir automatiserade? Vad ska de göra istället? Hur skall indata registreras för att roboten ska kunna göra sitt jobb? Se till att ta hjälp för att se hur just ni ska lyckas.

Om ni behöver hjälp med att standardisera processer, och dessutom skapa applikationer för mjukvarurobotar att arbeta i - tveka inte att boka in en demo så hjälper vi till.

Boka din demo